Lees de gastencolumn van Ingrid van Caulil*. Een ervaren vakvrouw die zelf regelmatig support professionals heeft begeleid tijdens een veranderingsproces.  Enjoy!

 

Time for a change… 

Ooh wat fijn…  Ik word zo blij van de ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie, die het werk van ondersteuners nóg leuker en efficiënter maken: ChatGTP, Co-pilot, Ginger, Calendly, Fireflies …..   
Te vergelijken met een zorgrobot voor de zorgmedewerker, de 3D-printer voor een meubelmaker en een drone voor de pizzabezorger (hoewel dat die laatste overbodig maakt 😊).

Het is niet zo moeilijk om een efficiënte en moderne manier van werken te realiseren, want er is maar één vraag belangrijk in zo’n proces: De W-vraag! 

Het begint met de W-vraag!

Alles stroomt en verandert: jijzelf, je werk, relaties…. Als je je daar bewust van bent, kun je altijd het verschil maken. Hoe fijn is het als je jezelf en jouw werk regelmatig eens kritisch durft te analyseren en opnieuw uitvindt, door jezelf de volgende W-vragen te stellen:

  • Welke ontwikkelingen zijn relevant voor mijn werk en de ‘klant’ die ik bedien?
  • Welke ontwikkelingen zijn relevant voor mijn persoonlijke groei en ontwikkeling?

De volgende W-vragen kunnen je helpen om het antwoord daarop te formuleren:

  • Wat heeft mijn ‘klant’ nodig?
  • Waarom doe ik wat ik doe?
  • Waar zou ik mee kunnen stoppen?
  • Wat zou er anders kunnen?
  • Welke tools helpen mij om prettiger en efficiënter te werken?
  • Wat heb ik zelf nodig?
  • Welke kennis/vaardigheden kan ik (verder) ontwikkelen om relevant te blijven?
  • Waar word ik blij van? (en dat is eigenlijk de belangrijkste vraag!)

Het kost tijd en energie om met verandering en vernieuwing aan de slag te gaan. Het kan spannend, confronterend of bedreigend voelen maar je zult zien, als de veranderingen zijn doorgevoerd en goed werken, dan geeft dat een kick!

Dus support professional, daag jezelf uit en ga aan de slag met de W-vraag zodat je jezelf blijvend kunt onderscheiden, vanuit jouw kracht kunt werken en kunt meedeinen op de golven van verandering.

 

 

*Note van Cora Toker | Kiem Select | Kiem Kompas | Kiem Kompas Academy

Ingrid van Caulil is een van mijn gerespecteerde netwerkcontacten. Samen onderzoeken we de mogelijkheden om elkaar te versterken op de arbeidsmarkt en een meerwaarde te zijn voor de managementondersteuners binnen Nederland als het gaat om ontwikkeling en groei. Net als de mentoren van Kiem Kompas ziet zij de noodzaak in van het omarmen van de gaande en op handen zijnde veranderingen in het managementondersteunende vak. Teveel support professionals blijven leunen op hun werkervaring en een vakopleiding die jaren geleden is behaald. 

De mentoren en docent van Kiem Kompas en de Academy lopen vaak aan tegen deze ietwat rigide houding die menigmaal uit angst voor het onbekende is ontstaan. Het is dan ook goed om net te hebben gelezen, dat wij niet de enige zijn die dit constateren en keer op keer herhalen. 

Realiseer jezelf dat er meer mogelijk is dan wat je al die jaren al hebt gedaan en meer dan waarschijnlijk nog steeds doet. Sleur stompt af en biedt uiteindelijk geen perspectief. 

Wil je meer informatie over de mogelijkheden om jezelf verder te verbeteren als support professional? Neem dan contact op met mij. We gaan dan samen na of Ingrid of een van de mentoren van Kiem Kompas jou kunnen helpen met het jouw vraagstuk.

06-40594965 | 0575-571610 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Je kunt niet van veel zaken zeker zijn, maar dat jij het start- en eindpunt bent van alles in jouw leven doordat je kunt denken, is echter een zekerheid waar jij en anderen niet omheen kunnen. Ook al is dit zinnetje bedacht door een filosoof in de 17e eeuw, het is actueler dan ooit om jezelf en de wereld om je heen eens goed onder de loep te nemen.

Te veel en te vaak worden mensen in een hoek gedrukt, waar ze eigenlijk niet (willen) thuishoren. Ouders, levenspartners, familieleden, vrienden zijn medebepalend in de koers van een leven wat ook zijn weerslag heeft op carrières. 

Enkele voorbeelden van wat ik tijdens gesprekken met kandidaten meer dan regelmatig meemaak en waar jij misschien raakvlakken met jezelf ziet.

  • “Ik ben deze richting uitgegaan omdat mijn vader/moeder heeft bepaald welke opleiding ik moest gaan volgen.” 
  • “Mijn vriend(in) zegt dat ik goed ben in wat ik doe, dus dit pad moet blijven volgen, maar ik vind dit werk eigenlijk helemaal niet leuk. Ik kan veel meer.”
  • “Ik heb met mijn partner gesproken over hoe ik nu verder moet gaan met werk/ ontwikkeling in mijn vak; hij is van mening dat ik niet te veel hooi op mijn vork moet nemen nu het gezin groeit. Maar hoe zit het dan met mijn persoonlijke ontwikkeling? Ben ik niet te laat als mijn kinderen opgroeien, mij minder nodig hebben en ik (meer) wil gaan werken?”
  • “Ik heb op werk aangegeven dat ik verder wil groeien binnen mijn vak en een opleiding wil gaan volgen, maar mijn manager vindt het onzin. Het gaat toch redelijk zoals het gaat en het kost ook weer geld. Wat is mijn rendement?”.

Te veel en te vaak laten we onze oren hangen naar dit soort beschouwingen. Misschien vanwege een soort van gemak. Misschien ook om dat het passend is bij de rol van ondersteuner doordat wij ons te veel plooien naar anderen. Het ‘pleasen’ zit in ons dna. Als drager van deze bijna erfelijke eigenschappen vergeten we dat ook deze onmisbare rechterhand van een manager en zelfs levenspartner een individu is met eigen wensen, normen en waarden.

Zonder je in een ‘zielig’ hoekje te willen drukken, want dat zijn ondersteuners echt niet, wil ik je wel triggeren om na te denken over wie jij nu bent/staat en waar jij als ondersteuner naar toe wilt groeien. Wat jou ervan weerhoudt om verder te willen groeien en ontwikkelen.

Als je jezelf echt een keer de kans gunt om hier daadwerkelijk over na te denken en te praten, dan kan Kiem Select je hierbij helpen. Tijdens een sparringsessie krijgen we jouw wensen naar boven en maken we samen een plan van aanpak om deze te realiseren. 

Je bent, dus je denkt……..

Cora Toker

Sinds 1996 de gespecialiseerde consultant voor getalenteerde managementondersteuners.

Kiem Select | Kiem Kompas | Kiem Kompas Academy

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 06-40594965 | 0575-571610

Menigeen krijgt te kampen met tegenslagen verwerken in het dagelijkse werk, bij sollicitaties, het aannemen van personeel of misschien het opzetten en voortzetten van een eigen onderneming.
Als consultant en eigenaar van Kiem Select, Kiem Kompas en de Kiem Kompas Academy ben ik regelmatig ‘the partner in crime’ van mensen die dit meemaken. Een deelgenoot die de weg weet op de arbeidsmarkt, maar ook in werksituaties waar net even moet worden bijgestuurd.

Op zoek om (veer)krachtiger te worden? 
Samen met mijn team sta ik je graag bij om dit te realiseren.     

Voor vragen kun je mij direct benaderen op 06-40594965 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.      

Kiem Select, Kiem Kompas en de Kiem Kompas Academy!
Alles onder 1 dak voor de manager en ondersteuner.

Niet vastgeroest raken in werkpatronen en -situaties is de sleutel naar werkgeluk.
Laten zien aan jezelf en jouw (toekomstige) werkomgeving dat je zeker anders en meer kunt.


Dit heeft niets te maken met leeftijd, maar met flexibel en proactief meebewegen.
Ondersteund door up-to-date werk- en levenservaring en niet te vergeten actualisering van  jouw vakkennis.

Het is dapper om onder ogen te zien dat jouw eigen ontwikkeling als mens en als managementondersteuner zorgt voor de energie die je nodig hebt in jouw dagelijkse werk.  Of om jouw ambities in te kunnen vullen bij jouw zoektocht naar een nieuwe werkomgeving en functie.Kiem helpt jou (en jouw werkomgeving) hierbij door werving&selectie, mentoring en opleiding.

Wakker jouw (jullie) vuurtje aan door onze persoonlijke begeleiding met nazorg en blijvend effect.

 

Voor vragen kun je mij rechtstreeks benaderen via 06-40594965 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

KiemSelect, Kiem Kompas en de Kiem Kompas Academy!
Alles onder 1 dak voor de manager en ondersteuner

“Ik voel me eenzaam in mijn werk”.

Die kwam binnen bij mij tijdens een intakesprek met een kandidaat, die uiteraard anoniem blijft in deze column. Wel de reden voor mij om na lange tijd weer eens ‘in de pen te klimmen’, omdat haar verhaal niet op zich staat.

Als managementassistente voelt zij zich niet verbonden met haar manager, niet gezien en niet gerespecteerd. Het is niet dat zij nog maar net begonnen is bij deze organisatie. Door de jaren heen heeft ze een groot gedeelte van haar werkleven hieraan gewijd d.m.v. het ondersteunen van diverse managers, collega’s en klanten. Ze heeft zich altijd aangepast en veel van zichzelf gegeven om de werklast van een manager te structureren en te ondersteunen. Met het belang van de organisatie en klanten voorop in haar werkdiscipline. Een betrouwbare referent beaamt dit ook. Ze wordt gewaardeerd binnen de organisatie. Het ontbreekt haar absoluut niet aan proactief handelen of assertiviteit. Ze is up-to-date qua vakkennis door scholing en heeft een gezonde werkervaring. Ze voelt zich echter alleen in haar werk.

De samenwerking met deze manager is dusdanig uit balans, dat het niet tot nauwelijks werkbaar is. Een werksituatie die voor beide en uiteindelijk de organisatie toxisch wordt met alle gevolgen van dien. 

Haar verhaal staat niet op zich, omdat vele secretaressen zich weleens eenzaam voelen in hun functioneren. Respect voor hun handelen, meedenken, etc. ontbreekt gedeeltelijk of zelfs compleet. Ze attenderen respectvol op misverstanden in de samenwerking, maar zijn daardoor ook regelmatig een roepende in de woestijn. Ze worden niet gehoord, want ze zijn maar secretaresse. Gaat het mis in een samenwerking, dan wordt maar al te vaak niet naar een manager gekeken maar naar de secretaresse. Zij is moeilijk en moet zich maar aanpassen of …….

 

Ik ben opgegroeid in een dorp waar een golfzwembad was. De zomervakantie was er om met een vriendengroep te vieren. Om het half uur klonk de sirene en dan werden er golven gemaakt door technisch vernuft. Voor de durfallen dolle pret, maar voor anderen was het soms best moeilijk om zonder zwembandjes boven water te blijven. Niet echt cool, dus ze gingen zonder deze hulpstukken te water. Hulp vragen bij vrienden was een ‘no go area’, want dan je werd gezien als een watje en hoorde niet bij de groep. Dit werd bepaald door de leider van de vriendengroep met alle gevolgen van dien. Er gebeurde ongelukken, de vriendengroep viel uiteen en het was niet ongebruikelijk dat de leider uiteindelijk alleen stond zonder zich te beseffen dat zijn/haar leiding de oorzaak was van een niet fijn einde van de zomervakantie. Voor zichzelf en voor de groep.

Ieder mens heeft van tijd tot tijd die zwembandjes nodig. Dit is geen schande en in principe ook te verkrijgen. Het helpt om je een betere zwemmer te laten worden, zodat je niet kopje onder gaat. Ongeacht of het nu een manager, een secretaresse of een secretaresseteam betreft. We hebben elkaar nodig om goed te presteren, plezier te halen uit het dagelijkse werk en samen te werken t.b.v. het behoud van een goed werkend team. 

Het is de kunst om die kwetsbaarheid te durven tonen, een hulpvraag te stellen zonder het gevoel van respect en integriteit te verliezen. Het is niet alleen goed voor het individu, maar juist ook voor het team en uiteindelijk de organisatie. 

Als dit verhaal bij jou een gevoel van herkenning oproept, ga dan na wat jij kunt doen om een werksituatie ten goede te keren. Voor jezelf, voor jouw manager en jouw team. Kun je dit niet alleen, dan zijn er zijn legio mogelijkheden waar je hulp kunt vragen (in- of extern).

Oriënteer jezelf eerst. Bepaal wie jouw of zelf jullie zwembandje kan zijn en maak dan de stap om dit bespreekbaar te maken met jouw manager, maar ‘verzuip’ niet. Daarvoor ben je te kostbaar.

Heb je behoefte om na het lezen van deze column contact met mij te zoeken, dan kan dit zeker. Soms helpt het om gewoon met een iemand in alle vertrouwelijkheid te sparren, die jouw vak en positie in een organisatie begrijpt. 

Kan ik je op een bepaald moment niet verder helpen, dan is mijn netwerk groot genoeg om samen na te gaan wie die persoon dan wel zou kunnen zijn.

Pas goed op jezelf, respecteer jezelf en neem actie voor jezelf!

Cora 

Subcategorieën