Een nieuw jaar waarvan we bijna de eerste maand hebben afgesloten. In die maand zijn er weer goede samenwerkingen opgezet met opdrachtgevers en kandidaten.

Kiem Select

 • De vacature voor een internationaal directiesecretaresse ingevuld bij BMIThegon B.V. te Baak. De nieuwe samenwerking tussen directeur en secretaresse start op 1 maart 2022.
 • Het Utrechts Monumentenfonds zoekt samen met Kiem Select naar een allround secretaresse ter ondersteuning van de directeur en een compact team met daarbij een flexibele schil. De eerste gesprekken vinden op 4 februari a.s. in Utrecht plaats.

Kiem Kompas

 • De analyse van een bestuurssecretariaat voor een organisatie in Haarlem is afgerond en het functieprofiel is geschreven. Met dit profiel wordt een nieuwe bestuurssecretaresse gezocht.
 • Het team van Kiem Kompas komt 8 februari a.s. weer bij elkaar om nieuwe ideeën verder uit te werken. 

Kiem Kompas Academy

 • De groep studenten van de post-hbo leergang “Bedrijfs- en organisatiekunde voor de secretaresse” is volgende maand alweer toe aan de vierde fysieke lesdag. Vanwege de goede ervaringen van de studenten deze groep en de eerdere pilot, gaat eind zomer 2022 een volgende groep van start (inschrijven is nog mogelijk). 
 • De workshop “De Assertieve Managementondersteuner” vindt plaats op 4 maart a.s. Ook vanwege positieve ervaringen van de drie groepen die hier eerder aan deel hebben genomen. 

Heb je ook behoefte aan persoonlijke begeleiding tijdens een zoektocht naar een nieuwe baan of medewerk(st)er? Of staat ontwikkeling op het wensenlijstje in 2022 door het volgen van een opleiding, training of workshop? Of misschien wel een coachingstraject om een samenwerking te optimaliseren tussen manager en ondersteuner?

Dan biedt het dienstenpakket van Kiem Select, Kiem Kompas en de Kiem Kompas Academy alles onder 1 dak voor manager en managementondersteuner. 

Bel gerust voor meer informatie hierover (06-40594965 of 0575-571610) of mail vragen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Workshop Engels en Duits voor secretaresse/managementondersteuner in de regio Arnhem 

Wij nodigen u graag uit! 
​​​

Elycio Talen Arnhem en Kiem Kompas met de daaraan gekoppelde Kiem Kompas Academy (onderdelen van Kiem Select) slaan de handen ineen! We combineren onze 55 jaar ervaring in taal- en cultuurtraining graag met de 25 jaar ervaring in secretariële en managementondersteuning van Kiem Select. Samen hebben we twee mooie workshops voor de professionele secretaresse/managementondersteuner samengesteld waarbij ook u van harte welkom bent!

Wat is Kiem Kompas?
Kiem Kompas is er voor managers en secretaressen/managementondersteuners die hun samenwerking willen optimaliseren en hierin persoonlijke groei en ontwikkeling ambiëren. Professionele coaches staan voor u klaar en ondersteunen bij het volgen van gerichte trajecten. De Kiem Kompas Academy maakt deze begeleiding compleet en stimuleert professionals om daadwerkelijk vorm te geven aan persoonlijke groei en ontwikkeling d.m.v. passende workshops, vakopleidingen en trainingen. 

Een mooie match dus met taleninstituut Elycio Talen! Al 55 jaar verzorgen we zakelijke taal- en cultuurtrainingen op maat voor managers en professionals zodat u in alle taalgebieden ter wereld de gewenste resultaten behaalt.

Praktische informatie
Workshop Engels voor managementondersteuners 
Thema: Telephoning & writing in English
Niveau: B1
Startdatum: 20 oktober 2021
Duur: 5 uur
Locatie: Elycio Talen Arnhem

Workshop Duits voor managementondersteuners 
Thema: Telefonieren & schreiben auf Deutsch
Niveau: B1
Startdatum: 27 oktober 2021
Duur: 5 uur
Locatie: Elycio Talen Arnhem

Speciale jubileumactie bij beide workshops 
Omdat we middenin het feestelijke jubileumjaar van Kiem Select zitten is er een mooie actie aan deze workshops verbonden! U ontvangt een gratis intake van 20 minuten door een professionele taaltrainer van Elycio Talen. Zo weet u bij aanvang van de workshop exact wat uw taalniveau is!

Meer weten of direct inschrijven? 
Leuk! Dat kan door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U ontvangt z.s.m. uw inschrijfformulier.Zo af en toe vraag ik iemand met een interessante ontwikkeling in een loopbaan een stukje te schrijven. Een bijdrage die leerzaam kan zijn voor de managementondersteuner. 

Deze keer is de pen naar Annewieke Sukking gegaan. Ze staat al een aantal jaren bij Kiem Select ingeschreven en zijn elkaar blijven volgen en spreken. Annewieke reageerde op een Linkedin-bijdrage van mij met de titel "Waag de sprong in het diepe, want in het ondiepe springen doet pijn". 

De wending in haar loopbaan geeft "food for thought". Op een dusdanige manier, dat ik haar heb gevraagd onderstaande column te schrijven.

Veel leesplezier.

Cora Toker

 

Gastcolumn Kiem Select

Op LinkedIn zag ik een post voorbij komen: Spring in het diepe, want in het ondiepe springen doet pijn. Kiem Select/Cora Toker deelde dit en dit gaf mij de gelegenheid hierop te reageren.

Nu kan ik zeggen: “Waag de sprong in het diepe: je wordt verrast door jezelf, je eigen kunnen en een nieuwe werkgever”. Ik heb deze sprong gewaagd.

Zoals Kiem Select/Cora Toker en secretaresses weten is het vak van secretaresse de afgelopen jaren dusdanig veranderd. Een manager doet veel zelf. 

Mijn baan als secretaresse hield op per 1 maart 2020 op en in april 2020 werd ik benaderd door een medewerker van V&A adviseurs-accountants voor een vacature medewerker opleidingen. Nadat ik deze vacature had gezien werden mijn nieuwsgierigheid en interesse gewekt. Ik wist wel dat ik een aantal werkzaamheden nog niet kon en als V&A een werknemer wilde, die snel inzetbaar was, het voor mij lastig was. Maar ik heb de stoute schoenen aangetrokken, gebeld en gesolliciteerd en de baan gekregen. Heel fijn natuurlijk dat V&A mij de mogelijkheid heeft gegeven.

Na een half jaar bij V&A ben ik blij dat ik de sprong in het diepe gewaagd heb en deze stap heb gezet. Ik weet zeker dat ik de sprong in het ondiepe (de werkzaamheden, die ik voorheen altijd deed) zeker gevoeld zou hebben als “een pijn”. Pijn doet het natuurlijk niet fysiek maar, doordat de secretaresse-werkzaamheden heel anders zijn geworden en een secretaresse meer een sparringpartner wordt, kan ik alleen maar zeggen:

“Waag de sprong in het diepe: je kan vaak verrast worden”.

Blijf je ontwikkelen en grijp elke kans aan.

 

Annewieke Sukking

Medewerker bureau opleidingen V&A Accountants-Adviseurs

Gek om te schrijven dat ik dit jaar mijn 25-jarig werkjubileum met Kiem Select kan vieren. Bijna onwerkelijk…..

Toen ik in oktober 1996 begon met werving en selectie van secretarieel personeel, had ik nooit durven dromen dat mij een dergelijk lang bestaan werd gegund door mijn opdrachtgevers en kandidaten. 

Daar ben ik echt dankbaar voor. Dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen als persoon en mijn werkmethode. Dankbaar voor de vaak open en eerlijke samenwerking. Dankbaar voor de fijne contacten met kandidaten en opdrachtgevers, die vaak verder gaan dan zo snel mogelijk iemand plaatsen bij een organisatie.

Regelmatig krijg ik te horen, dat Kiem Select hierom breed wordt gewaardeerd. Dat mijn werkmethode en omgang met mensen écht persoonlijk is en geen loze tekst op een website. Een persoonlijke behandeling om de samenwerking tussen consultant, kandidaat en opdrachtgever te bewerkstellingen met het doel om zo de juiste match te maken. Of, als dit niet lukt, een gesprekspartner te zijn om naar oplossingen te zoeken voor die werkzoekende of organisatie die met een probleem zit de juiste ondersteuning te vinden.

Dat dit het onderscheid is dat Kiem Select maakt op de arbeidsmarkt maakt mij blij; door doodgewoon te luisteren, menselijk, eerlijk en betrouwbaar te zijn een meerwaarde te kunnen vormen. Echter deze woorden zo uitspreken voelt bij mij wat ongemakkelijk. Voor mij is dit niet speciaal. Het is wie ik ben, hoe ik mensen benader en met ze omga. Op een manier zoals ik ook wil worden benaderd door anderen. Een gezonde wisselwerking. We hebben elkaar tenslotte nodig.

Daarnaast is er de liefde voor het secretaressevak, maar ook breed managementondersteunend. De positie die degene, die dit vak uitoefent, inneemt in de organisatie. Die regelmatig wordt ondergewaardeerd, maar ook over het paard kan worden getild met alle gevolgen van dien.

De samenwerking met een manager, MT, bestuur of DT. De rol, die de secretaresse of managementondersteuner pakt om alles te coördineren, regelen en organiseren om hun en eigen workload overzichtelijk te maken en te stroomlijnen. De communicatie tussen het management en de werkvloer vlot trekt door organisatiesensitief op te treden.

Een vak dat zo breed kan worden ingezet als de ambitie van een secretaresse/ managementondersteuner en degene die zij/hij ondersteunt toelaat, maar ook om een nog hoger doel te behalen, want plafonds bestaan niet. Daar kan tenslotte door de degene die wil een etage op worden gebouwd. 

Ambitie is het woord dat hier bij past. Ook al wordt het ambitieus zijn vaak als streberigheid gezien en als een negatief iets ervaren. Toch is ambitie in mijn ogen een veel betere optie dan de vaak geziene algemene term ‘het zoeken naar een nieuwe uitdaging’ in een loopbaan of bij het zoeken naar een nieuwe medewerk(st)er. Tenslotte kan de betekenis van uitdaging ook provocatie zijn, dat júist een negatieve lading weergeeft.

Ambitie betekent voor mij het behalen van een bepaald doel voor en door een individu of team/organisatie. Ambitie om het beste uit jezelf (in een functie) te halen, maar ook bijv. in een samenwerking met een manager of collega. Het juiste gebruik van aanwezige talenten, ontwikkelingen en groei zonder angst of schroom. Het inzicht en lef hebben om de weg van optimalisatie in te slaan. 

Dat dit al jarenlang een stokpaardje van mij is, is bekend bij degenen die bij mij al langer kennen of zelfs een recentelijk een gesprek met mij hebben gehad.Om dit stokpaardje een ‘gezicht’ te geven, heeft veel denkwerk en inzet gekost. Sinds 2019 ís dit gezicht er door de uitbreiding van Kiem Select met Kiem Kompas en de Kiem Kompas Academy.

Het maakt mij oprecht gelukkig, dat het concept om alles onder 1 dak te bieden voor secretaressen, managementondersteuners en managers nu werkelijkheid is geworden. Een werkelijkheid, die dankzij het team waarmee ik samenwerk, de ambities van secretaressen, managementondersteuners en managers binnen handbereik brengen. 

Ondanks Corona of misschien wel dankzij Corona staan mensen en organisaties open voor veranderingen binnen het management en de ondersteuning. We kunnen al veel mensen helpen. Helpen in te zien dat een kostbaar goed voor het grijpen ligt.  

Het kostbare goed aan talenten, groei en ontwikkelingen die er zijn om te gebruiken, te koesteren en te ontplooien. Het is echt bijna onvergeeflijk als je dit jezelf niet gunt als secretaresse of managementondersteuner, maar ook als manager. De eerste stap nemen naar een optimale inzet van de kracht, intelligentie en ontwikkeling van een mens, een organisatie is misschien moeilijk te realiseren, maar binnen handbereik voor eenieder die zich hiervoor durft open te stellen. 

Dare to think out of the well known box!

Met alle werkgebieden van Kiem op het gebied van werving & selectie, coaching en opleiding kan en wil ik je/jullie van dienst zijn waarbij niet in (zelf) opgelegde hokjes wordt gedacht, maar in grenzen die met de juiste begeleiding positief kunnen worden overschreden. 

Laat die 40+ jaar werkervaring van mij met secretaressen/managementondersteuners en managers i.c.m. de kracht van het Kiem Kompas team werken voor jou als individu, voor jullie als team en organisatie.

Ik kijk er naar uit je/jullie (weer) te mogen ontmoeten en samen een weg in te slaan naar jouw/jullie succes!

Met een warme groet,

Cora Toker

 

PS. Blijf de site en social media van Kiem volgen. 

Die 25 jaar zijn er om te worden gevierd. Iets speciaals mee te doen, maar dan wel gericht op jullie…….. Jullie voordeel, jullie groei!

Voor werving & selectie, de ontwikkeling in functioneren van de managementondersteuner en manager,

als individu of als team.

Laat 40 +jaar ervaring van Kiem in het managementondersteunende vak 

én met managers voor je werken!

 

Het voelt goed om, zeker in deze bizarre tijden, aan het werk te zijn voor organisaties, managers en ondersteuners met het unieke pakket aan dienstverlening van Kiem.

 

Kiem Select

De intakegesprekken met potentiële kandidaten vinden nog steeds plaats. Een win-win situatie voor organisaties die nu op zoek zijn. Na screening zijn recentelijk de volgende managementondersteuners ingeschreven waarvan de cv’s op aanvraag beschikbaar zijn.

 • Inzetbaar op uitzend- of contractbasis; een (directie)secretaresse met een breed ervaringspalet, zowel in de profit als non profit sector. Up-to-date in haar vak door recente studies. Regio Arnhem. Per direct beschikbaar voor 32 uur per week.
 • Inzetbaar op contractbasis: een jong talent (hbo), dat zich meer op het managementondersteunende vak wil concentreren. Prima inzetbaar als rechterhand van een HR manager (ervaring en opleiding op HR gebied ruim aanwezig). Regio Apeldoorn. Een maand opzegtermijn. Maximaal aantal uren 32 upw (alleen mogelijk i.c.m. met thuiswerken; op kantoor fysiek aanwezig 24 upw.).
 • Inzetbaar op contractbasis: een ervaren executive assistant/directiesecretaresse, die coördinerende taken (als meewerkend voorvrouw) niet schuwt. Gewend om het hoogste échelon of OR van een organisatie breed te ondersteunen. Regio Arnhem. Een maand opzegtermijn. Maximaal 32 upw inzetbaar.
 • Inzetbaar op freelancebasis: een ondersteuner die bedreven is in het ondersteunen van bijv. een CvB, RvB of een directie(team). Notuleert op hoog niveau (RvB, RvT, medezeggenschapsraad, etc.). Regio Deventer/Apeldoorn/Zwolle. Per 1 maart a.s. beschikbaar. Uren in overleg.

*Dit is slechts een greep uit het bestand van kandidaten. Kiem Select helpt u graag met een exclusieve search voor de invulling van uw vacature.

 

Kiem Kompas

Standaard workshops of trainingen werken vaak te oppervlakkig en raken niet de kern van een probleem of vraag binnen een organisatie. De kracht van het team van Kiem Kompas, is dat de trainers en coaches van Kiem Kompas op maat gemaakte workshops creëren specifiek gericht op de vraag vanuit een organisatie m.b.t. de ontwikkeling van manager en/of ondersteuner (als team of individueel). 

Momenteel wordt er gewerkt aan een aantal unieke workshops. 

Voor meer informatie over mogelijkheden voor uw organisatie of team, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-40494965.

 

Kiem Kompas Academy

Door de steeds strenger wordende Coronamaatregelen, hebben de docenten/trainers besloten de geplande activiteiten aan te passen:

 • de startdatum van de post-hbo leergang “Bedrijfs- en Organisatiekunde voor de Secretaresse” is doorgeschoven naar 26 februari 2021,
 • de workshop “De Assertieve Managementondersteuner” is verplaatst naar 2 april 2021.

*Voor beide ontwikkelingsmogelijkheden zijn nog een beperkt aantal plaatsen vrij. Bij interesse vraag de brochures aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bent u niet op zoek naar standaard ondersteuning bij werving en selectie, training of coaching, maar juist naar specialisatie door de samenbundeling van krachten m.b.t. management en managementondersteuning?

Dan komen wij graag in contact met u om uw vraag met werkelijkheid en daadkracht te beantwoorden zonder franje.