Dit wens ik jullie van harte toe tijdens de laatste maand van dit jaar.

We gaan het jaar afsluiten. Of we er nu klaar voor zijn of niet. December is de maand voor samen zijn en samen vieren met geliefden, familie en vrienden. Eigenlijk iedereen die ons dierbaar is.

We denken aan elkaar, zoeken elkaar zoveel mogelijk op en als de afstand hiervoor te groot is helpt Skype, Whatsapp, FaceTime of Appear.in ons een handje om toch dichtbij elkaar te zijn.

Ook laten we het afgelopen jaar de revue passeren. Voor velen van ons was 2017 een roerig jaar, omdat de economie en arbeidsmarkt nog niet helemaal kon bieden waar we naar op zoek waren en zelfs nog zijn.

Voor mij persoonlijk was het een druk jaar zakelijk gezien. Hier ben ik erg blij mee en dankbaar voor, want het werken met en voor mensen is niet alleen mijn werk, maar ook mijn passie.

Privé gezien was 2017 een verdrietig jaar, omdat ik voor altijd afscheid heb moeten nemen van mijn lieve moeder. Dan pas besef je dat wat je mist tijdens dagen zoals Kerst en Nieuwjaar ook in de kleine dingen ligt. Voor het eerst geen Kerstkaartje meer sturen aan ‘thuis’, niet meer hoeven denken waar en bij wie ze gaat eten en niet meer dat telefoontje naar het verzorgingshuis om haar op 31 december om middernacht een ‘gelukkig nieuwjaar’ te wensen om op Nieuwjaarsdag met het hele gezin even bij oma langs te gaan.

De herinneringen aan goede tijden zijn dan echt dierbaar en zullen nooit verdwijnen.

Maar december staat niet alleen voor afscheid nemen en feesten. Het geeft ook de opening naar een nieuw jaar. Veel goede voornemens worden genomen en door velen ook succesvol ingevuld.

Het is nu belangrijker dan ooit om jouw goede voornemens ook over jouw loopbaan de revue te laten passeren. Dit betekent een plan van aanpak maken, vooruit durven en moeten kijken, die stip voor jezelf op de horizon zetten om naar toe te groeien en te ontwikkelen.

Het nieuw jaar 2018 is het Chinese jaar van de hond, waarin idealen richtgevend zijn en meer samenwerking ons vooruithelpt. De trendwatchers voorspellen een niet al te makkelijk jaar. Adjiedj Bakas, de trendwatcher des vaderlands, betrekt het Chinese jaar bij zijn voorspelling en zienswijze.

Niet dat deze leidend zijn, maar er zit altijd wel een kern van waarheid in.

  • Als mens hebben we elkaar nodig. Niet alleen op het gebied van samenwerking, maar ook op het gebied van huiselijkheid en intimiteit.
  • Op werkgebied zijn er voldoende kansen, maar er zijn onvoldoende mensen met de juiste kwalificaties om dit werk uit te voeren.
  • De technologie zorgt voor onrust voor velen onder ons. Onzekerheid over onze baan en hoe nu verder.
  • Conservatief als we merendeels in Nederland zijn, zullen we toch naar een betere balans moeten gaan zoeken en ‘out of the box’ moeten gaan denken om ons dagelijks brood te blijven verdienen.

Dit betekent om- en bijscholen. Misschien kiezen voor een andere carrière of een wending in jouw huidige beroep te omarmen door ervoor te zorgen dat je dit met de juiste ‘tools’ tegemoet kan treden.

Weer met elkaar te leren communiceren! Dus niet alleen via Whatsapp, social media etc., maar daadwerkelijk persoonlijke gesprekken aangaan, leren van elkaar, hulp bieden en hulp durven te vragen, kansen creëren en uitvoeren.

We hebben niet alleen elkaar nodig om er een succes van te maken in 2018, maar ook onszelf om in te zien ‘that a change is going to come’ en ook al bezig is.

Voor Kiem Select betekent dit ook een wending in werkzaamheden en samenwerkingen. Bestaande samenwerkingen koesteren, uitkijken naar nieuwe samenwerkingen; een pad inslaan dat voor de toekomst van Kiem Select bepalend zal zijn.

Ik kan niet anders zeggen, dat ik hier erg veel zin in heb.

Vooralsnog kunnen jullie altijd bij Kiem Select terecht voor de vertrouwde dienstverlening. De nieuwe plannen zal ik de komende tijd met jullie delen met als doel dat ik in 2018 en in de jaren daarna nog veel met jullie in harmonie hoop samen te mogen werken.

Bedankt voor het vertrouwen en de fijne samenwerking het afgelopen jaar en graag tot spoedig ziens!

Met een warme Kerstgroet,

Cora Toker